Kategorie

Ostatnie wpisy

  1. Z dań mięsnych największą popularnością cieszą się bulgogi (zwykle marynowana wołowina, kurczak lub wieprzowina) grillowana na ogniu oraz galbi (wołowina lub żeberka wieprzowe, rzadziej kurczak) – również grillowane.

Kuchnia

W życiu Koreańczyków nadal jednym z ważniejszych składników jest ryż, ale wśród młodego pokolenia co raz częściej popularność przechodzi na zachodnie dania i fast food. Ryż zazwyczaj otoczony jest masą przystawek, takich jak: warzywa, zupy, potrawy jednogarnkowe i mięsa.

Kimchi

 

Kimchi, czyli mieszanka różnych warzyw – głownie kapusta pekińska, rzodkiew, marchewka, szczypiorek no i przede wszystkim czosnek. Wiele rodzajów kimchi jest przyprawianych ostrym proszkiem chili ale dostępne są też wersje bez papryki zwane białym kimchi. Równie popularnym składnikiem kimchi są młode krewetki, kalmary bądź wołowina. Po zmieszaniu wszystkich składników kimchi fermentuje kilka tygodni w słoju – szklanym bądź glinianym – całkiem jak nasze ogórki kiszone.

 

 

 

 

 

Bulgogi i Galbi

 

Z dań mięsnych największą popularnością cieszą się bulgogi (zwykle marynowana wołowina, kurczak lub wieprzowina) grillowana na ogniu oraz galbi (wołowina lub żeberka wieprzowe, rzadziej kurczak) – również grillowane . Bulgogi znajduje się na 23 miejscu z 50 najsmaczniejszych dań świata a galbi na 41 – wśród czytelników „World’s delicious foods” – lista utworzona przez CNN Go w 2011 roku. Bulgogi oraz Galbi są dokładniej opisane w naszych przepisach.

 

 

 

html templates